Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Az alapcsomag

2014.01.12. 15:37 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy rövid idő alatt, jót főzzünk kell egy-két - vagy inkább hat-hét - elengedhetetlen feltétel megléte.

Szedjük ezeket csokorba:

  1. Jó minőségű edények:
    • Nem kell sokféle edény, de azok lehetőleg legyenek vastag falúak és teflonosak.
    • A legfontosabbak: egy vastag aljú kb. 30 centis serpenyő; egy kicsi fazék a mártásoknak, rántásoknak, tojásoknak, meg úgy általában, mert az esetek 90%-ban nem kell nagyobb; egy nagyobb fazék a fennmaradó 10% miatt; egy VAS palacsintasütő, a teflonos se rossz, ha van mellette egy VASból is; egy teflonos kamu WOK, nekem az IKEÁból van és nagyon megérte azt az öt rongyot amibe került, egy kicsi tepsi; egy nagy tepsi
    • A blogon megjelenő receptek ezek nélkül nem minden esetben valósíthatóak meg.
  2. Konyhai eszközök:
    • Kések. Nem kell sok, csak három: egy séfkés, egy bárd és egy filéző. Ha több van nem baj, de ha kevesebb az sem, csak kicsit több lesz a macera. FONTOS! Ha szeretjük a késeiket, akkor SOHA ne tegyük be a mosogatógépbe, és a mosószerrel is csak csínján mert könnyen kikezdi.
    • Késélező. Nem csak dísznek. Egy jobb Fiskars kés se örökké éles, ahhoz, hogy az maradjon törődni kell vele. Minden használat előtt kétszer- és használat után még egyszer áthúzzuk a késélezőn, akkor azt meghálálja.
    • Életünk vágódeszkája. Egy-egy jobb vágódeszka ára elérheti akár több tízezer forintot is, otthoni használtra ezt indokolatlanul soknak tartom, de egy jobb minőségű, fa vágódeszkára igenis szükség van. Fontos, hogy miután megvettük öntsünk rá egy másfél deci olivaolajat és hagyjuk rajta egy 20 percre a maradékot amit nem szív be a fa mossuk le. Így nem fog tapadni később se rá semmi.
    • Kézi reszelő, fokhagyma nyomó, szűrőkanál, ecset, konzervnyitó, fakanalak, evőpálcikák
  3. Konyhai berendezések:
    • Vízforraló
    • Aprítógép
    • Botmixer
    • Kenyérpirító
    • Sütő
    • Tűzhely/főzőlap
  4. Fűszertartó:
    • Vannak olyan fűszerek amik nélkül nem érdemes neki állni főzni. Ilyen a só, a bors, a piros paprika, a bazsalikom, a kakukkfű, a kömény, a rozmaring, a menta, kínai ötfűszerkeverék, curry paszta, cayene bors, fokhagyma fűszersó, petrezselyem. Ezek mind kaphatók a hazai szupermarketekben. Egyesével nem olcsók, de nagyon sokáig elég egy-egy csomag és megfelelően tárolva - értsd csukott zacskóban/üvegben - akár évekig is elállnak.
       
    • Ha van lehetőségünk rá akkor tartsunk otthon fűszernövényeket is. Szépek, jó az illatuk, és fantasztikusan fel tudják dobni az ételeinket. Ha nem marad meg - nálam speciel valamiért mindig elpusztulnak - akkor sem kell kétségbe esni, mert ha megvesszünk és levágjuk a leveleit szárastul akkor a mélyhűtőben hónapokig relatíve friss marad.
  5. Ecetek:
    • Nincs sokféle. Balzsam-, fehérbor-, vörösbor-, rizs-, almaecet (lehetőleg BIO), és legalább 10%-os ecetsav eszencia. Ezekre is igaz ami a fűszerekre, darabja 600-1000 forintba kerül, de hosszan elállnak.
  6. Zsiradékok:
    • Oliva-, tökmag-, szőlőmag-, szezám- és napraforgó olaj
    • Vaj (NEM margarin... sokkal drágább sajnos, de kevesebb kell belőle, és nem szedi szét májunkat)
    • Szalonna, Sertés zsír, Kacsazsír - ezek sajnos nem állnak el túl hosszan, ezért ezeket csak akkor vegyük ha kell az aktuálisan elkészítendő fogáshoz.
  7. Elszántság:
    • Ez a legfontosabb mind közül. Ha nem vagyunk elég elszántak akkor nem fogunk megtanulni gyorsan szeletelni, egyszerre több fogást is elkészíteni, rávenni magunkat, hogy három hét elteltével is minden nap nekiálljunk főzni.

Címkék: bátorság tudás kés vízforraló edény elszántság alapcsomag aprítógép késélező konyhai gépek

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr55754406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása