Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Görög karaj párolt kelbimbóval

2014.03.27. 17:25 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Hétvégi recept húsevőknek.

Mi kell hozzá?

  • 1-1 kis üveg fekete- és zöld olivabogyó
  • 6 darab napon szárított paradicsom
  • 5 szelet sült, hámozott paprika
  • 1 kg karaj egészben
  • vaj
  • oliva olaj
  • só, bors
  • kelbimbó

Mikor készül? Mennyi ideig?

Hétvégi kaja alkalmakra. Miért? Mert rengeteget kell vele szöszölni mire jó lesz és pihentetni is kell a húst a pác alatt. Általában reggel össze szoktam dobni a pácot és délig pihentetem alatta a húst, de van, hogy már előző este összerakom. Maga a sütés nem tart sokáig, kb. 20 perc az egész.

Hogyan készül?

Szakács a pácban. Bocsánat nagyon pihent poén volt. Na tehát először is csináljunk "pácot". Nyissuk ki az olivákat és öntsük ki a levüket. Tegyük egy tálba majd kezdjük el őket kimagozni. Igen kimagozni. Nem, nem jó a magozott. Pontosabban jó az is, csak nem lesz annyira finom. Meg egyébként is hétvége van, ráérünk. Ha készen vagyunk, aprítuk fel a bogyók húsát, majd tegyük ugyanezt a paradicsommal és a paprikával is. Apropó paprika és paradicsom. Ezek kaphatók üveges kiszerelésben a nagyobb hipermarketekben, csak vadászni kell őket. Oliva olajban vannak eltéve és az olaj is nagyon finom, így ezt is fel tudjuk használni. Ha kész tegyük egy tálba és kínáljuk meg kevés oliva olajjal, majd keverjük össze a kezünkkel. Nyomkodjuk, markoljuk erősen had jöjjenek ki azok az ízek.

A pác kész. Fogjuk a húst kicsit sózzuk és borsozzuk majd masszírozzuk be az aprított zöldségekkel. Alaposan. Ha megvagyunk hagyjuk sütésig így állni.

Sütés előtt tegyünk oda egy kis fazekat a legkisebb rózsára takarékon és vagdossuk félbe a kelbimbókat, majd mossuk át őket alaposan és egy konyharuhával töröljük meg őket. Nem kell teljesen száraznak lennie, de azért ne csurogjon. Tegyünk az időközben felmelegedett edénybe egy kisebb kocka vajat majd mehet bele a kelbimbó, némi sóval meg borssal. Fedő rá és húsz perc alatt kész is. Néha kavarjuk meg, de nem kell túlzásba vinni.

Serpenyő a nagy rózsára, szokás szerint maxon mehet a láng is. A húst szeletljük ujjnyi szeletekre, majd kevés oliva olajon süssük meg őket. Oldalanként kb. 5-6 perc alatt megsül. Ne szárítsuk ki, ha nem muszáj. Ha az összes hús kész pihentessük kicsit egy nagyobb tálon. A húsról lepotyogott pácot tegyük a serpenyőbe és keverjük meg párszor majd zárjuk is el. Így egy ici-picit megkapatjuk és nagyon finom, füstös íze lesz. 

Tálaláskor helyezzünk egy-egy szelet karajt a kelbimbókra, majd locsoljuk meg a pihentetés közben kifolyt levével, halmozzunk a tetjére némi sült pácot, majd irány az asztal

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: görög olaj oliva kelbimbó karaj vaj bogyó

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr35881519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása