Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

A hozzávalók kiválasztása

2014.01.12. 21:18 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy az elsajátított főzési praktikákból a legtöbbet hozzuk ki fontos a hozzávalók megfelelő kiválasztása.

Húsok:

 

A hús vásárlás a főzés legtöbb rizikóval járó része. Ha nem jó a hús, vagy nem megbízható forrásból származik, akkor az egész kaját megette a fene. Itt talán a legfontosabb szabály, hogy felejtsük el a szupermarketek húspultját, és régi jó szokás szerint keressünk egy hentest. Ha van bejáratott hentesünk az már fél siker. Ahhoz, hogy ezt megtaláljuk kell egy kis rafinéria, magyarul játsszuk el, hogy értünk hozzá. Kérdezzünk a hús eredetéről, az állat tartás formájáról, kérjük meg, hogy vegye ki a pultból és mutassa meg. A hús három legfontosabb tényezője az illat, a textúra és a szín. Egy sárga húsú, zsíros szélű, kicsit büdös csirkemellről, amin ne adj Isten van egy kevés alvadt vér is, ne higgyük el, hogy friss és szabadtartású. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy: "Ne csapjuk be saját magunkat!" ha olcsó attól még nem jó, inkább legyen drágább és vegyünk kevesebbet, garantálom, hogy laktatóbb lesz.

  • Csirke: Legyen világos a húsa, rózsaszín, fényes textúrájú, kevés fehér színű zsírral, ami kézzel is letéphető, és nincs szaga.
  • Pulyka: Csirkéhez hasonló, annál kicsit sötétebb színű.
  • Kacsa: Vörös hús, sok... na jó inkább rengeteg zsír és sós illat.
  • Sertés: Vöröses rózsaszín, szintén fényes textúrájú, kellemes enyhén sós, néha köményes illat
  • Marha: Sötét vörös, fényes, rostok között nagyon vékony, szinte észrevétlen zsírréteggel.
  • Bárány, vadak: Csak olyan helyről vásároljuk amiről tudjuk, hogy tiszta és korrekt. Nem a reklám helye, de Pesten a SteakShop a Vásárcsarnok aljában például ilyen.

Halak:

 

Kis hazánk sajnos nem a halak Mekkája, pedig rengeteg finom falat úszkál a magyar vizekben is, sőt. Ott van rögtön Magyarország kenyérhala a ponty amiből nem csak iszap ízű, állott patkó kapható. Ha halat veszünk ügyeljünk, hogy nagyon friss legyen. Ez kétféleképpen lehetséges. Az első, hogy mi magunk fogjuk, ez nem rossz, mert kap egy érdekes "ha nincs kapás, éhes maradok" fűszerezést a horgászat. A második, hogy halasnál vásárolunk ahol, meg tudjuk szagolni, tapintani a halat. A jó halnak nincs szaga, ami azt jelenti, hogy NINCS SZAGA. Aminek van azt ne vegyük meg. Szintén sok minden kiderül a hal szeméből. Ha homályos akkor ne vegyük meg. Csak a tiszta szemű, fényes, tapintásra közepesen kemény halat vegyük meg, a többit ne. 

A hal másik formája a szelet. Ez nehezebb eset, és sajnos nagyobb az esély arra, hogy lyukra futunk. Nézzük a legdrágábbat a lazacot. Mostanában ezt a InterSPARban veszem, mert ott van szép szeletben, jó helyről a budai halpiacról. Akkor veszem meg, ha egy, vagy maximum két napja csomagolták - kivéve a füstöltet mert az hosszabban eláll - és látom, hogy nem eresztett levet. Egy kis nedvesség van a csomagban az normális, de ha gyanúsan sok, akkor inkább hagyjuk ott. 

Tojás:

 

Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb tényezője a jó tojás. Használjuk ki a szabályozás nyújtotta lehetőségeket és olvassuk el a tojásra nyomtatott kódot. Ha maximum 2HU-val kezdődik akkor vegyük meg, ha 3HU akkor már ne. 2HU az már szabad tartás, és ugyan drágább de egy tojásban kb. másfélszer annyi van mint egy "tojásgyáriban", én általában BIO tojást veszek mert ebben nincs természetellenes adalék anyag és a tojást tojó csirkék táplálkozása is organikus volt. 

Zöldségek, gyümölcsök:

 

Itt törekedni szoktam az arany középútra. Ami túl szép, hogy igaz legyen az valószínűleg nem is igazi, hanem valami túl tápolt, műtrágyázott, felfújt kaki. Ami meg rohad az nem biztos, hogy bio, inkább csak romlott.

Címkék: gyümölcs hentes tudás tojás hal hús zöldség okos vásárló steakshop

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr325755115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása