Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Kacsamell saláta édes-csípős öntettel

2014.04.19. 19:45 | TaklerJudit | Szólj hozzá!

A világ legegyszerűbb és szerintem legfinomabb kacsasalátája.

Mi kell hozzá?

  • fejenként 1 db bőrös kacsamell filé
  • 1 csomag vegyes salátakeverék
  • 5 evőkanál oliva olaj
  • 2 evőkanél méz
  • fél piros chili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

Mikor készül? Mennyi ideig?

A héten egyik este vacsorára készült ez a fogás. Igazi ízorgia, a lehető legkevesebb energiabefektetéssel. Egészen konkrétan nettó 14 perc az elkészítési idő (de a kacsamellet sütés előtt fél órát pihentetni kell), és ha valaki engem kérdezne arról mikor készüljön, a válasz "bármikor", mert annyira finom.

Hogyan készül?

A kacsamelleket megmossuk, és a bőrős felüket beirdaljuk egy éles késsel. Fűszerezzük sóval és borssal, majd hagyjuk állni egy fél órácskát. Amikor ez megtörtént és már úgy tudnánk enni, kezdjük el a kacsa sütését. A stoppert mindenképpen készítsük magunk mellé, szükség lesz rá.  A serpenyő melegítésekor gyújtsuk be a sütőt 200 fokra és vegyünk elő egy kis tepsit, amibe majd átrakjuk a melleket.

Semmilyen zsiradékot ne használjunk, őrült forró serpenyőben a bőrös felével lefelé kezdjük meg a sütést. A bőrös oldalán 4 percig süssük, utána 30 másodperc a másik oldalán majd mehet át a tepsibe és be a 200 fokos sütőbe 5 perce. Ezzel a sütési idővel rózsaszín lesz és lédús, szaftos kacsamellet fogunk kapni. Aki nem szereti ha rózsaszín a hús, az a sütőben tovább süsse 1-2 perccel. Amíg a kacsamell a sütőben van, az elősütéshez használt serpenyőből a kisült zsír nagy részét öntsük ki egy bögrébe (bűn lenne megválni tőle, hűtve, pirítóson isteni lesz), egy keveset azonban hagyjunk meg a serpenyőben. Dobjunk rá fél chilit nagyon apróra vágva és nyomjunk rá egy gerezd foghagymát. Süssük 30-40 másodpercig majd zárjuk el alatta a gázt.

A már megsült csodás melleket pihentetni kell sütés után legaloább 5-6 percet, ez az idő pont elég lesz a salátaöntet elkészítésére. Tehét az öntet:

Jamie Olivernek köszönet a most következő ötletért, ami annyira egyszerű és praktikus, hogy nekem soha nem jutott volna eszembe magamtól. Egy befőttesüveget vegyünk magunk elé, aminek csavaros, szoros teteje van. Ebbe öntsük a salátaöntet hozzávalóit. A már előzőleg megsütött chili-fokhagyma párost öntsük az üvegbe. Mehet rá kb 2 evőkanál jó minőségű méz és csurgassunk még bele nagyjából 5 evőkanálnyi olajat. Az üvegben körülbelül 1/3-2/3 arányban legyen a méz az olajhoz. Csavarjuk rá szorosan a tetőt és rázzuk össze az öntetet, mert a méz és az olaj csak így tud igazán homogén eleggyé válni. Keverhetnénk egy tálkában akármeddig, csak az üvegben lesz igazán egységes. 

Ekkora már a kacsa kiengedte a gyönyőrű húslevet magából, ezt se öntsük le alóla, mehet majd a tálaláskor a saláta tetjére. Vágjunk hajszálvékony szeletekre a kacsamellet, és kezdődhet a tálalás.

Egy kupac saláta, tetejére a kacsamell szeletkék, locsoljuk meg az öntettel és a hús levéből pár cseppet még tegyünk a tetejére. Ezzel készen is vagyunk.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr586053525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása