Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

A gombás melegszendvics

2014.02.13. 19:23 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Ki ne emlékezne a "sulibüfé" színpompás, illatos műkajájára. Ez is nagyon hasonló, csak annyi a különbség, hogy friss hozzávalókból készül és hihetetlenül jó.

Mi kell hozzá?

  • 1 kis csomag gomba (olyan 5-6 közepes fej)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • néhány szelet kenyér (hagymás gyökérkenyéből a legfinomabb, de lehet bármilyen)
  • só, bors
  • oliva olaj
  • 1 szem paradicsom a díszítéshez

Mikor készül? Mennyi ideig?

Bármikor, hiszen tíz perc alatt készen van. Nem vicc! Tíz perc. mosogatással együtt 15 és akkor már a tűzhelyet is lemostam. Egyszerűen imádom. Reggelire is fergeteges, de vacsorára sem utolsó, sőt előételnek is kínálható, csak ne adjunk belőle sokat, mert a kenyérben található élesztő eltelíti a gyomrunkat és akkor oda a főételnek.

Hogyan készül?

Vastag aljú serpenyő mehet nagy lángra a legnagyobb rózsára, megmossuk a gombát, majd odateszünk egy kis lábosban egy löttyintésnyi oliva olajat kis lángon, és belenyomunk egy gerezd fokhagymát (nem kell pucolni, elég a fokhagyma nyomó lásd itt). Amíg a fokhagyma kiengedi az ízét gyorsan felvágjuk a gombát apróra, majd hozzáadjuk az olajhoz. Só, bors mehet bőven, keverjük el, mehet rá a fedő. Kb. másfél perc alatt lesz alatta elég szaft ahhoz, hogy levehessük a fedőt, és feltekerhessük a lángot. Kevergessük meg fél percenként.

Közben a kenyér szeleteket tegyük szorosan egymás mellé egy deszkára és kicsit permetezzük meg oliva olajjal mindkét oldalukat. Apropó permetezés. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk, hogy a hüvelyk ujjunkkal befogjuk az olivás üveg száját úgy, hogy egy ici-pici rés maradjon nyitva, ezek után fejjel lefelé fordítjuk az üveget és lendületes köröket írunk le a permetezendő hozzávaló felett. Kicsi gyakorlás után rá fogunk érezni, mert pofon egyszerű ez is, csak akarni kell. Ja igen, ne csodálkozzunk ha utána fel kell mosni, ez sajnos ilyen.

Ha a kenyerek mindkét oldalán van egy kevés olaj akkor mehetnek a serpenyőbe, oldalként fél percre (közben a gombát kevergetjük ugyebár). Ha megsült, dörzsöljük be egy kevés fokhagymával és tegyük félre kicsit amíg felvágjuk a paradicsomot. Én karikákra szoktam, de vághatjuk cikkekre is, sőt ha belefér egy kevés lilahagymával csinálhatunk belőle paradicsom salátát is. 

Mire a paradicsomot felaprítottuk a gomba is elkészül (akkor jó, ha az eredeti szeletek kb. harmadára megy össze. Egy kis leve lesz de az természetes). Zárjuk el. A petrezselymet (szárastul) vágjuk fel durvára és adjuk a gombához a felét. Keverjük el az edényben, majd lehet is tálalni. Ilyenkor a petrezselyem kicsit összesik és ettől enyhébb íze lesz, valamint kap egy fajta extra ízt.

Tegyünk meleg tányérra egy-egy szelet pirítóst, halmozzunk rá egy kevés gombát, de figyeljünk mert a szaftból nem kell a kenyérre. Mehet mellé egy kis paradicsom, a tetejére a maradék petrezselyem és irány az asztal. Aki szeretné, megspékelheti az egészet egy kis vajjal a pirítóson.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben! 

Címkék: kenyér oliva gomba gyors paradicsom vaj finom pirítós melegszendvics

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr45813143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása