Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Super Mario kedvence

2014.01.13. 20:43 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

IMG_1907[1].JPG

Ez az egyik legjobb vegetáriánus étel amit ismerek. Könnyen elkészíthető, relatíve kevés dzsuvát hagy maga után és még az is szívesen megeszi aki egyébként csak húst eszik hússal.

Mi kell hozá?

A pogácsához:

  • 1/2 Kg gomba (lehet bármilyen, én barna csiperkéből szoktam)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 1 db kicsit szikkadt zsemle
  • liszt és zsemlemorzsa a sűrítéshez
  • 4 szelet sajt - lehet mondjuk cheddar, vagy trapista, de mindenki tegyen bele ízlése szerint, akár ki is lehet hagyni
  • kb. 4 evőkanál oliva olaj
  • só, bors, oregánó

A hamburgerhez:

  • 4 db hamburger zsemle
  • 1/2 fej lilahagyma
  • csemege uborka
  • ketchup, mustár, majonéz, BBQ szósz, fáradt motorolaj, ki mivel szereti a hamburgert
  • 1 db paradicsom

Köret gyanánt:

  • 4 közepes burgonya meghámozva, felcsíkozva
  • 5-10 dkg szalonna (elhagyható, de nagy hiba :-) )
  • 2 evőkanál oliva olaj
  • friss rozmaring (de természetesen szárított is megteszi.)

Mikor készül? Mennyi ideig?

Ahhoz, hogy megfelelően gyorsak legyünk a konyhában, szükséges néhány alapszabály betartása. Ezek közül a legfontosabb, hogy szervezetten főzzünk! Azaz minden munkafázist előre átgondoltan kövesse a következő, így sokkal gyorsabbakká válunk, így marad időnk másra is. 

Ez egy több lépésből álló kaja, így ha csak valamit gyorsan összeütnénk akkor ne ezt válasszuk rántotta helyett. Az elkészítési idő kb. nettó 35 perc, de ez bruttó 55-60. Sajnos ennek össze kell érni, de pont ezért jó döntés, ha előtte beteszünk egy adag ruhát, pihenésképp megnézünk valami 30 perces szösszenetet, vagy még teszünk-veszünk a lakásban és kb. 20 perccel a program vége előtt nekilátunk a főzésnek.

Hogyan készül?

Elsőként tegyünk oda egy kisebb fazekat a tűzhelyre és kapcsoljuk alatta közepes lángra, majd vágjunk félbe egy fej vöröshagymát, előtte ne pucoljuk meg mert félbe vágva sokkal könnyebb, plusz nagyobb fej esetén tudunk csalni azzal, hogy a legkülső réteggel együtt szedjük le a héját. A megmaradt felet vágjuk megint félbe, ezt követően aprítsuk fel amennyire csak lehet. Két evőkanál oliva olajat (kb. egy nagyobb löttyintésnyi) tegyünk a már meleg fazékba, majd adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le takarékra és tegyük a rá a fedőt.

Amíg a hagyma párolódik van időnk megmosni a gombát és felszeletelni vékony csíkokra, ha úgy érezzük van hova fejlődni a késhasználatunkat illetően, akkor ebben a videóban angolul benne van minden amit tudni kell, köszönhetően Jamie Olivernek:

(nem mellesleg az angolul tudóknak tessék szépen feliratkozni a FoodTube-ra mert nagy király dolgokat tesznek fel, de vissza a kajához)

 

IMG_1910[1].JPG

Mire a gombát felvágjuk a hagyma már eléggé megpuhul, így hozzáadhatjuk a gombát is. Ezt követően egy fokhagyma nyomó segítségével paszírozzuk rá a fokhagymákat. Nem kell őket megpucolni, mert a nyomóban marad a héja csak ki kell dobni, így időt, meg energiát spórolunk. Amint a fokhagyma is rákerül a gombára, sózzuk meg alaposan, borsozzuk és adjunk hozzá egy kevés oregánót, majd fedő alatt lassan össze pároljuk.

Mikor már a gomba víztartalmának a nagy része a kifőtt, vegyük le a fedőt, és tekerjük fel maximumra a tűzhelyet. sűrűn kevergessük amíg el nem fő a leve, majd zárjuk el egy tegyük félre egy kicsit.

Amíg a gomba pihen, gyorsan megcsinálhatjuk a pogácsa tésztáját. Vegyünk elő egy nagyobb tálat és szeleteljük bele a hagyma megmaradt negyedét (csak a negyedét). tegyünk hozzá egy csipet sót és borsot egy evőkanál zsemlemorzsával. Egy leheletnyi vízzel itassuk át a szikkadt zsemlét és tépkedjük darabokra, majd adjuk a hagymás morzsához. 

Pucoljuk meg a krumplit, és vágjuk fel ujjnyi hasábokra, mint a Steak burgonyát, majd vegyük elő a szalonnát és azt is kockázzuk fel (ha nem teszünk bele szalonnát akkor értelemszerűen ezt hagyjuk ki)

IMG_1890[1].JPG

Ha ezzel megvagyunk, térjünk vissza a pogácsához és keverjük bele a gombát, majd adjuk hozzá előbb az egyik tojást, majd ha túl sűrű (nem gyúrható, hanem szétesik) adjuk hozzá a másodikat is.  FONTOS! Csak akkor adjuk hozzá a tojást a masszához, ha a gomba már langyos, mert különben összerántja a tojást!!! Ha benne van a tojás is akkor egy kis liszttel sűrítsünk rajta, majd amikor fasírtszerű könnyen formázható, gyúrható tésztát kaptunk tegyük félre. Mostanra lejárt a mosás, tehát mehetünk teregetni, vagy csinálhatunk amit tetszik, van kb. 20 percünk, amíg a tészta kicsit összeáll. Félidőnél kapcsoljuk be a sütőt tegyük 200 fokra és forraljunk egy adag vizet a vízforralóban.

A vízforralóból a vizet öntsük be egy nagyobb lábosba, tegyük fel közepes lángra gyöngyözni, majd kínáljuk meg egy csipet sóval meg a felszeletelt krumplival, és főzzük félkészre. Amíg a köretünk fő, mi csináljuk meg a pogácsákat a tésztából. Ennyi gombából kb. négy darab egyenként 1,5 cm vastag, tenyérnyi pogácsa jön ki. 

IMG_1895[1].JPGVegyünk elő egy kisebb tepsit, és a félkész burgonyát halmozzuk rá, majd szórjuk meg a szalonnával, locsoljunk rá egy kevés olivát, és szórjuk meg rozmaringgal, az egészet túrjuk össze a kezünkkel, majd irány a sütő kb. 10-12 perc alatt kész lesz, de van, hogy tovább tart.

Tegyük oda a serpenyőt a legnagyobb rózsára és adjunk neki keményen, amíg közepesen meleg nem lesz, ekkor tegyük bele az olivát és tíz másodperccel később már mehetnek is a pogácsák. Oldalanként 4-5 perc kell nekik, de ez függ a gáz erejétől is. A panelban sajnos nincs jó gáz 5-6 perc, de van ahol csak 2-3, a lényeg, hogy aranybarna legyen amikor megfordítjuk..

Amíg a fasírtok meg a krumpli sül, szeleteljük fel a lilahagymát, meg a csemegeubit és a paradicsomot, és terítsünk meg az asztalnál. Amint a fasírtok kész vannak tegyük őket papír törlőre és a tetejükre fektessünk egy-egy szelet sajtot, így gyorsan ráolvad. Vágjuk félbe a hamburger zsemléket és a fasírtok után maradt zsiradékon ÓVATOSAN pirítsuk meg őket.

IMG_1899[1].jpg

Ha a krumpli kész lehet is tálalni. Aki szereti előre megcsinálhatja a szendvicseket, de jobb ezt az asztal társaságra bízni, majd mindenki tesz bele ami tetszik, mi meg csak hagyjuk hadd bókoljanak, hogy mennyire jó lett ;-)

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: burgonya tojás vöröshagyma gomba paradicsom uborka fokhagyma bors hamburger super mario szalonna lilahagyma liszt zsemle zsemlemorzsa oregánó

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr845756621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása