Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Pikkpakk pizza

2014.02.07. 20:12 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Finom, változatos és gyorsabb mintha rendelnénk. A recept eredtileg a Jamie Oliver 30 perces kajái című filmsorozatban volt látható, ez úton is köszönet érte!

 

Mi kell hozzá?

A tészta:

  • 1 bögre élesztős liszt
  • kb fél bögre langyos víz
  • egy löttyintésnyi oliva olaj

Az alap:

  • 4 közepes szem paradicsom
  • 3 szem olajban eltett, napon szárított paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, bazsalikom levelek

Mikor készül? Mennyi ideig?

Bármikor, amikor pizzát kívánunk. Vagy csak őrült éhesek vagyunk és gyorsan ennénk valami megszokott ételt. Valamint akkor ha gyerekünk van, ezért a fogásért ugyanis imádni fog minket, miközben még azt is tudjuk mivel etetjük a porontyot. Hamarabb kész van mint az expressz futár által hozott, sokszor langyos rendelt pizza, kb 30 perc, és mialatt sül, el is mosogattunk.

Hogyan készül?

Szokás szerint, a gyors kaja, preciz előkészületekkel jár. Kapcsoljuk a grillt maximumra és készítsük elő a robotgépbe az aprító kést, ha nincs robotgépünk nem kell pánikolni egy mély keverpohár és a botmixer pont ugyanolyan jó lesz. Ja és mielőtt elfelejtem vegyünk elő egy sütőbe is tehető (ergó fém nyelű, a műanyag szétolvad, azt inkább ne tegyük a sütőbe) kb. 30 centis serpenyőt.

Elsőként készítsük el a paradicsomos alapot. 4 paradicsomot negyedeljünk fel, háromnak vájjuk ki a közepét, a negyedikben nyugodtan benne maradhat a magház. Tegyük egy mély edénybe és botmixerrel turmixoljuk össze (vagy csináljuk a robotgépben ha van, lássuk be abban azért kényelmesebb kicsit... de csak egy kicsit). Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, majd kb egy maréknyi bazsalikom levelet. Újabb pürésítés, és máris kész a paradicsomszósz. Ez azért elég könnyen megy, főzni sem kell és isteni finom, az állaga sűrű pép, kanállal kenhető, de nem folyik el.

Most jöhet a világ legegyszerűbb pizzatésztája. Mármint komolyan. Biztos van ennél finomabb, de gyorsabb tutira nincs. Kapcsoljunk közepes lángot az előkészített serpenyő alatt (azoknak akik nem panelban főznek és rendelkezésükre áll jó minőségű gáz, mehet alacsony lángon is). Ez had melegedjen amíg a tésztát összeállítjuk.
Egy mély keverőtálba tegyünk egy börge élesztős lisztet, bele sót (kicsit többet mint amennyit első érzésre szórnánk, mert könnyen sótlan lehet). Egy korty olivaolaj és máris belemehetünk a robotgép dagasztós betétjével. A fél bögre langyos vizet ne egyszerre, hanem 2-3 adagban adjuk hozzá. Szerintem lisztje válogatja mennyi víz kell, így jobb ha az állagát figyeljük. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény oldalától, nyúlós és rugalmas, de feltétlenül lágy tésztát kell kapnunk.
Eddigre a serpenyő már kellően meleg, vegyük lejjebb alatta a lángot és egy kis olivaolajjal kínáljuk meg, hogy a tészta ne ragadjon le. Nyújtsuk a tésztát akkora körre, ami belefér a választott serpenyőnkbe és rakjuk is bele. Amíg megpakoljuk a tetejét minden földi jóval, a tészta alja elkezd sülni, az élesztő elkezd dolgozni és pöfékelve kelni kezd. Paradicsompürével megkenjük a pizza tetejét ( a széleken egy centis körben hagyjuk szabadon) és mindenki ízlése és saját- vagy épp gyermeke kedve szerinti feltétekkel tegye tele. A mi mai korongunkat sonka-oliva-mozarella trióval készítettük el, de ezer féle lehetőség közül választhatunk. A lényeg, hogy ne használjunk 2-3 hozzávalónál többet egyszerre, mert úgysem marad meg a pizzán evés közben.
Ha minden rajta van, és a tészta alja már barnás-feketés foltokkal díszített, mehet a sütőbe, grill alá olyan 8-10 percre, míg aranybarnára sül.

Közben mosogassunk el, és tegyünk kicsit rendet. Ha pizza kész tegyük ki egy vágódeszkára és díszítsük néhány szem bazsalikommal, és tálaljuk is.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: oliva gyors paradicsom sonka pizza bazsalikom futár mozzarella gyorskaja

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr935804134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása