Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Marokkói zöldséges kuszkusz

2014.02.12. 21:03 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Arab ízek estére, nem csak vegetáriánusoknak

Mi kell hozzá?

A kuszkuszhoz:

  • 200 gr kuszkusz
  • 300 ml zöldségleves (kockából is tökéletes)
  • 2 szál zöldhagyma
  • diónyi vaj
  • fél citrom leve

A zöldséghez:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál paszternák
  • 120 gr szárított füge
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • oliva olaj
  • só, bors
  • őrölt faháj
  • őrölt koriander
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény

Mikor készül? Mennyi ideig?

Készítsük ezt egy hosszú, fárasztó nap után, mert nem különösebben kell koncentrálni, időzíteni és odafigyelni rá főzés közben. Készítsük ha valami szokatlan ízre vágyunk. Készítsük egy hideg téli estén, amikor melegségre vágyunk, mert ez az ízvilág garantáltan elrepít minket a marokkói sivatagba.

Hogyan készül?

Készítsük elő a vágódeszkát, mehet alá a konyharuha. Két edényre lesz szükségünk, egy mélyebb serpenyőre, aminek van teteje, és egy mély fém tálra, amit egy tányérral pont le tudunk fedni.

Gyújtsunk alá a serpenyőnek amíg szeletelünk. A sárgarépát, paszternákot mossuk meg, vágjuk fel közepes karikákra. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk cikkekre. Amikor a serpenyő kellően meleg, öntsünk bele egy kis oliva olajat és a sárgarépát a paszternák kíséretében vigyük bálba. A zöldségeknek sülniük kell, ugyanis a sárgarépa a hő hatására kiadja a cukortartalmát, kellemes édes-karamellás mázat vonva a zöldségekre. A sütési fázis kb 10 percet vesz igénybe, ezalatt kevergessük, nehogy lesüljön.

Ha a karózöldségek megpirultak, rádobhatjuk a hagyma cikkeket, mehet rá só, bors, vegyük lejjebb a lángot és kezdjük el párolni. A puhulást várva a szárított fügét hámozzuk ki a csomagolásból és mérettől függően felezzük vagy negyedeljük a gyümölcsöket.

A kuszkuszt akkor állítjuk a startvonalra, ha a zöldségek már megpuhultak. Ekkor ugyanis már csak 8 perc van hátra a tálalásig. Forraljunk fel 300 ml vizet és oldjunk fel benne egy zöldségleves kockát.. Mérjük ki a 200 gramm kuszkuszt, öntsük a mélyebb fém tálba és adjuk hozzá a felaprított zöldhagymát. Öntsük rá a forró zöldség alaplevet és azonnal fedjük le egy tányérral, feltétlenül figyelve arra, hogy sehol ne szökjön el a gőz. 5 percig ne nyúljunk hozzá. Nem kell ellenőrizni, nem kell kevergetni, hagyjuk, had tegye a dolgát.

Ekkor öntsünk az immár puha zöldségekre kb 1,5 dl vizet, tegyük bele a fügét, és az összes fűszert. Köményt, koriandert, fahéjat, szegfűszeget és pirospaprikát. Ne sajnáljuk tőle, tegyünk bele bőven mindenből, intenzív és csodás ízt kapunk a végén. Így pároljuk még addig a percig, amíg a kuiszkuszt a tányééra rakjuk.

Letelt az 5 perc, lássuk a kuszkuszt. Szigorúan csak villával! fellazítjuk, belekeverjük a vajat. Ráfacsarjuk a citrom levét, azzal is lazán összekeverjük és már kész is. Elzárhatjuk a zöldségek alatt a lángot és mehet a tányérra.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

· 1 trackback

Címkék: füge arab répa koriander kuszkusz fahéj szegfűszeg marokkói zöldséges kuszkusz

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr715811648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.13. 10:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása