Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Csirkés Tart

2014.03.05. 20:41 | TaklerJudit | Szólj hozzá!

Franciás elegancia Gordon Ramsay alapján... kicsit másképp.

 

Mi kell hozzá?

  • 300 gr omlós vajas tészta (csomagolt is tökéletes)
  • 1 csirkemell kicsontozva, lebőrözva
  • 2 egész tojás plusz 2 tojás sárgája
  • 100 ml tej
  • 300 ml tejszín
  • só, bors, cayenne bors, szerecsendió

 

Mikor készül? Mennyi ideig?

Amikor franciás ízre vágyunk, de nem akarunk órákat a konyhában tölteni. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy inkább csirkéset vagy tésztásat főzzünk, mert ebben van mindkettő. Ha gyorsan szeretnénk finomat főzni, és olyan ételt készíteni, ami melegítve is finom.

Hogyan készül?

Először is melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A csirkét, ami már 1-2 órája a pulton pihen, maszírozzuk be sóval, borssal és egy kevés oliva olajjal.

Jöhet a tészta sütés. Szükségünk lesz egy 23 cm átmérőjű kerek flanformára (cakkos szélű lapos tortaforma). Ehhez kell méreteznünk a tésztát, nyújtsuk akkorára, hogy teljesen elfedje a formánkat, a széléig érjen fel a tészta. Ha a vajas tésztát belesimogattuk a formába, szurkáljuk meg villával, vágjunk bele sűtörpapírt és súlyozzuk le valami száraz hüvelyessel (bab, lencse, stb). Így lesúlyozva kell sütnünk a már forró 200 fokos sütőben a tésztát 15 percig. Tegyünk oda egy serpenyőt forrósodni a csirkének.

A már fűszerekben és olajban pihenő csirke melleket tegyük bele egészben a tűz forró serpenyőbe és egy a serpenyőnél kisebb fedővel leszorítva süssük a melleket oldalanként 4-4 percig. Érdemes egy-két kocka vajat dobni mellé amikor megfordítjuk, így sokkal zaftosabb és finomabb lesz a csirkénk, nem fog kiszáradni. A megsült csirkemelleket hagyjuk pihenni a sütés után.

Ha letelt a 15 perces első futam a vajas tésztánknak,  vegyük ki a sütőből, vegyük le róla a nehezéket, a sütőpapírt és kenjük meg 1 tojássárgája és 1 teás kanálnyi víz keverékével. Immár nehezék nélkül mehet a sütőbe egy újabb 200 fokos 5 perces sprintre. 5 perc elteltével vegyük ki és hagyjuk kissé hűlni. Vegyük a sütőt 180 fokra.

Keverjük össze a 2 egész tojást egy tojás sárgájával, mehet bele a tej és a tejszín is. Jó nagy csipet só és cayenne bors, frissen őrölt szerecsendió is mehet a keverékbe. Öntsük a már kihűlt, elősütött tészta tetejére, és csak úgy kézzel, ahogy esik úgy puffan alapon tépkedjük rá a sült csirkemellet a tetejére. Mehet a 180 fokos sütőbe, 25-35 perc alatt el is készül. A végeredmény egy már nem folyós de még nem is teljesen szilárd, olyan remegős-krémes töltelék lesz, úgyhogy ne süssük túl, ne várjuk meg míg piros lesz a teteje.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: csirke francia tej tojás tarte vajas tészta tejszn

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr765844860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása