Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Gombás rizottó

2014.02.05. 19:52 | Cseszneki Balázs | 2 komment

Preciz, gyors, laktató és egészséges, nem véletlenül az egyik kedvencem. A recept eredtileg a Jamie Oliver 30 perces kajái című filmsorozatban volt látható, ez úton is köszönet érte!

Mi kell hozzá?

  • 300 gramm rizottó rizs (nem jó másmilyen sajnos)
  • egy csomag szárított gomba (én kínai szárított gombát használtam, de bármilyen jó)
  • 500 gramm vegyes gomba (ha csak csiperkét kapunk az se baj, abból is nagyon finom lesz, de mehet bele bármilyen lényegében, csak ne legyen mérgező)
  • 1 szál zeller
  • 1 fej fehér hagyma
  • 1/2 citrom
  • 1 csirkehúsleves kocka
  • 1/2 pohár bor
  • 10 dkg pamezán sajt
  • 1 diónyi vaj (nem jó a margarin, mert felvizezi a végeredményt)
  • kb. 1 liter forró víz (nagyon fontos, ezért emelem itt is ki)
  • rozmaring, kakukkfű, egy csokor petrezselyem, só, bors
  • oliva olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Ismét egy jó kis tárasági kaja. Ezt azért jó sok embernek főzni, mert ha van a társaságban aki nem eszik húst az is imádni fogja, és a nagy húsevők (mint én is) sem veszik észre a hús hiányát. Ha van kedvünk csinálhatunk hozzá egy-két salátát is, meg előételnek egy jó paradicsomos bruschettát... mmmmm... Ezzel nem lehet mellé fogni. Ja és valóban 30 perc alatt elkészül.

Hogyan készül?

Vízforralóban tegyünk oda 1 liter vizet forrni, miközben a sütő grill funkcióját kapcsoljuk maximumra. Tegyünk egy közepes rózsára, közepes lángra egy nagyobb serpenyőt, és készítsük elő az aprítógépet ha van. Ha nincs az se gond, hiszen egy mély keverőpohár és egy botmixer segítségével tudjuk pótolni, én is így csinálom, mert több gép nem férne el. Vágódeszka alá mehet a konyharuha, és vegyük elő a hozzávalókat. A rozmaring és a kakukkfű leveleit tépkedjük le, a száraknak meg intsünk könnyes búcsút.

Vágjuk félbe a hagymát, majd pucoljuk meg. Vágjuk nagyobb darabokra a zellerrel együtt és a szárított gomba társaságában tegyük be őket az aprítóba. Apírtsuk fel! Közebn mehet egy löttyintésnyi oliva olaj a serpenyőbe. Ha az olaj meleg, kaprajuk rá a feldarabolt zöldségeket és pirítsuk keményen már vagy egy percig is. Öntsük bele a bort és szórjuk bele a rizst (apropó rizs, a 300 gramm jelen esetben kötelező előírás, mérleggel kimérendő adag, nem szoktam ilyen szigorú lenni, de itt az állag miatt elengedhetetlen a precizitás). Kicsit piruljon, majd morzsoljuk rá a leveskockát. Ha beszívta a bort, mehet rá a felaprított rozmaring egy nagyobb adag só és bors társaságában, és egy bögre forró (hansúlyoznám, hogy FORRÓ) víz. Kevrgessük. Innentől kezdve azt játszuk, hogy percenként keverünk rajta egyet és amikor már a felszívta a vizet pótoljuk. Ennyi rizs kb 14-16 perc alatt egy liter vízben lesz jó állagú. A végén törekedjünk arra, hogy mézgás, tejberízs szerű állagot kapjunk.

De a rizottó ezzel még koránt sincs kész. Fogjuk meg a gomba felét és vékonyan szeleteljük fel majd keverjük ezt is a rizottóhoz (kb. a második bögre víz után kell ezt megtennünk). A gomba másik felét is szeleteljük fel, és tegyük egy kisebb tepsibe, szórjuk meg kakukkfűvel, sóval és borssal, majd locsoljunk rá kb két evőkanál oliva olajat és tegyük a grill alá pirulni. Akkor jó, ha barnás színe lesz. Mikor a tepsi a sütőbe került, szórjunk egy kevés kakukkfüvet a rizottóra is.

Ha rizottó állaga már jó akkor túlfőztük. Tehát akkor zárjuk el amikor az érezzük ennek bizony még kell két perc. Miután elzártuk mehet bele a vaj, ezt keverjük is el. Reszeljünk bele parmezánt (kb a 2/3-át, a többi majd a
 tálalásnál kell), facsarjuk bele a citrom felének a levét is. A deszkán vágjuk apróra a petrezselymet, az egyik felét tegyük a rizottóra, a másikat a gombára. 

Tálaláshoz használjunk mély tányért! Tegyünk minden táyérba egy kevés rizottót, rá a gombát, és reszljünk rá egy kevés parmezánt. Díszitsük egy szál rozmaringgal, és kínáljunk hozzá a borból is!

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: gomba rizottó fehérbor oliver olivaolaj jamie petrezselyem fehérhagyma jamieoliver

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr585800495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.Moni 2014.02.06. 18:59:35

Szia!
Szeretettel meghívlak blogger játékra.
anyakerekmeg.blogspot.hu/

Cseszneki Balázs 2014.02.07. 20:16:38

@L.Moni: Szia!
Megtisztelő a megkeresésed, és a hétvégén élni fogok vele!
süti beállítások módosítása