Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Stroganoff csirke

2014.02.11. 21:14 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Egy igazi éttermi klasszikus újragondolása, hentes tokány alapokon.

Mi kell hozzá?

  • 1 nagyobb fej vörös hagyma
  • kb két ujjnyi kolozsvári szalonna
  • egy csomag vegyes gomba
  • 4-5 szem kovászos uborka
  • 1/2 citrom
  • 4 fél csirkemell, lebőrözve, kifilézve
  • 1 dl száraz fehérbor (a keményebbek ezt helyettesíthetik 1/2 dl vodkával)
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál bajor- és 2 evőkanál normál mustár
  • metélőhagyma, só, bors
  • napraforgó olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Ezt azokon a napokon szoktam csinálni amikor valami kemény kajára vágyom, de mégse ennék szalonnás, kolbászos kenyeret, öklömnyi téliszalámi szeletekkel. Na jó igazándiból szívesebben enném ez utóbbi kombinációt, de jobb odafigyelni. Szeretek stroganoffot főzni, mert kikapcsol. Az egyik első étel volt amit megtanultam elkészíteni, még valamikor 14-15 évesen. Azóta elég sokat kisérleteztem vele és így kijött ez a recept. Tény, hogy igazán jó stroganoff bélszínből, de minimum marhából készül, de jó ez csirkével is higgyék el.

Hogyan készül?

Ráérős kaja, így most nem kellenek olyan óramű pontos előkészületek. Ettől függetlenül én ki szoktam pakolni előre azt a három edényt amit használni fogok. Egy nagyobb serpenyőt aminek van fedele, egy kis lábost aminek szintén, és egy közepes serpenyőt, vagy inkább wokot. A két fedős edény mehet a közepes rózsákra a wok meg a legnagyobbra amink van. 

Vegyük elő a szalonnát, majd gyújtsunk alá a nagy serpenyőnek. Elég a közepes láng is. Amíg melegszik, katonázzuk fel a szalonnát, és mehet is a meleg edénybe. Vegyük elő a hagymát, vágjuk félbe, pucoljuk meg, de hagyjuk rajta a "hajas" végét, mert amíg azt nem vágjuk le, nem fogunk sírni. Szépen vágjuk apróra a hagymát, és tegyük a szalonna mellé. Só, bors, takarékra a gáz és dobjuk rá a fedőt. 

Gomba. Itt jó ha valami vegyes gombát veszünk, de ha nem kapunk az se gond. Vagdossuk a gombát szeletekre, de meg ne pucoljuk! Mossuk meg alaposan, és mehet a kajába szárastul, héjastul. Nem kell vele szenvedni. Ha felaprítottuk a gombát, vegyük elő az ubikat és vágjuk szépen csíkokra (először hosszában félbe majd hosszában vékonyra). Mire ezzel megvagyunk a hagyma már jó, így dobhatjuk is rá. Ismét só meg bors, majd kínáljuk meg a fél citrom levével és fedjük le. Maradjon takarékon, ne nyitogassuk.

Gyújtsunk alá a kis lábosnak. Öntsünk bele egy bögre rizst, egy bögre víz társaságában, és két evőpálcika segítségével keverjük el (a múltkor csináltam így először és szenzációs módszer, jobban beférünk a rizs szemek közé így igazán pergős lesz a végeredmény). Ha felforrt vegyük le takarékra. Ha elfő a leve teljesen, zárjuk el, de addig ne lazsáljunk, csináljuk meg a húst!

A csirke már fél órája a pulton pihen (ugye?). Gyújtusnk alá a woknak, mehet nyugodtan maxon, sőt menjen is. Amíg az edény hevül, gyorsan vágjuk ujjnyi csíkokra a csirkemellet. Ha kész terítsük szét a deszkán sózzuk és borsozzuk, majd koronázzuk meg a metélőhagymával. Gyúrjuk egybe az ízeket. A wok már meleg, úgyhogy tegyünk bele kevés napraforgó olajat (nem jó az oliva, mert meggyullad, vagy ami még rosszabb nem lesz elég meleg). Óvatosan húzzuk bele a csirkét és egy fakanállal kevergessük mint az őrült, mert nem jó ha elkezd főni. Süljön! Ha az összes csirkecsík (ez milyen hülye szó) kifehéredik, mehet rá egy deci bor, forraljuk fel (kb. 6 másodperc), ezt követően zárjuk el és öntsük át a wok teljes tartalmát a gomba mellé. 

A gomba mostanra nagyon szép levet eresztett (a rizs meg tuti elfőtte, ergó ha eddig nem zártuk el akkor most már tegyük meg). Vegyük fel a lángot és tegyük vissza a fedőt egy kicsit, amíg elpakolunk és letöröljük a pultot. Ha tiszta, vegyük le a fedőt és adjuk hozzá a tejszínt és két féle mustárt, ezt max lángon kevergessük amíg kicsit besűrűsödik. Amint sűrű vegyük le közepesre és melegítsünk meg a tányérokat. 

A stroganoff egyik fontos összetevője a meleg, ezért én úgy szoktam tálalni, hogy még megy alatta a gáz takarékon. Tegyünk minden tányérra egy kevés rizst, halmozzuk rá a csirkét és díszítsük stílszerűen némi kovászos uborkával. 

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: csirke száraz vodka bor gomba mustár bajor finom stroganoff

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr635810036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása