Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Szilvás kacsamell burgonyafánkkal

2014.02.19. 20:09 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Igazi nehézbombázó. Erre nehéz lenne ráfogni, hogy fogyókúrás étel, de néha kell ilyen is.

Mi kell hozzá?

A kacsához:

  • 4 darab bőrös kacsamell
  • só, bors
  • szilva lekvár

Burgonyafánkhoz:

  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 2 kisebb tojás
  • 1,5 dkg élesztő
  • só, bors
  • napraforgó olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Tipikus hétvégi kaja. Egyrészt elég kemény szellőzetetéssel jár, másrészt pepecselős kicsit a fánk miatt. Megfelelő szervezéssel besűríthető egy hétköznap délutánba is, de nem ez az kaja amit két éhes gyerek melett fél szemmel odafigyelve összerittyentünk. Ha olyan kell akkor van ez, vagy ez, esetleg ez. Kacsát sütni ezek mellé is lehet, az magában véve nem nagy kunszt. 

Hogyan készül?

Tegyünk oda egy nagyobb fazékban kb. 1-1,5 liter vizet és forraljuk fel. Sózzuk. Minden kezdet nehéz, így itt is a szívással nyitunk: krumpli pucolás. Erre van ezer meg egy taktika, de végső soron sose jó móka. Ha a burgonya meztelen kockázzuk fel és dobjuk a lobogó vízbe. Puhára főzzük. Mikor kész leöntjük róla a vizet. Egy fém keverőtálba öntjük, összetörjük és hagyjuk kihűlni. 

Amint hideg mehet a liszt, tojás, élesztő, egy löttyintésnyi olaj, só, bors, majd az egészből egységes állagú tésztát gyúrunk. Kelesztjük (rongy alatt pihenget valami meleg helyen, rongy nélkül soha nem kel meg, mint ahogy meleg nélkül sem). Ez eltart nagyjából egy órát, de inkább hagyjunk neki többet. Fél óra elteltével kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, hogy elég meleg legyen mire érkezik a kacsa.

A kacsa. Ha van olyan kicsit mélyebb serpenyőnk amit be lehet tenni a sütőbe akkor vegyük elő és tegyük oda közepes lángra, ha nincs akkor egy normál serpenyőt tegyünk oda, és egy tepist pedig tegyünk üresen a sütőbe. Fontos, hogy a kacsa magában olyan zsíros, hogy nem kell hozzáadott zsiradék, így minden legyen csont száraz. Egy másik mélyebb edényben tegyünk oda olajat a fánknak, és gyújtunk alá takarékon. Míg az edények melegszenek készítsük elő a kacsákat. Egy éles késsel irdaljuk be a bőrét. Igyekezzünk csak a bőrét vágni a húst ne! ha megvan sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat, majd bőrös oldalával lefelé mehet a serpenyőbe három percre. Megpirul a konyhát pedig elárasztja valami földöntúli illatorgia. Megfordítjuk és adunk neki még 30 másodpercet. Visszafordítjuk és irány a sütő (ha nem tudjuk a serpenyőt betenni akkor tegyük át a tepsibe a kisült zsírjával együtt). 4-6 perc alatt rózsaszín lesz a belseje, ha jobban át szeretnénk sütni legyen bennt 8 percet. Az egyszerűség végett én se magamtól vagyok ilyen képzett kacsasütő, ebből a videóból tanultam:

Amíg a kacsa a sütőben van, csináljunk fánkot. Olajos kanállal merjünk a tésztából a bő olajba és süssük aranybarnára. Akkor vegyük ki, ha azt hinnénk, hogy már majdnem kész, mert a tányéron még sötétedik picit. Amint megsült az első néhány darab, felgyorsulnak az események, néhány másodperc alatt megsülnek az isteni kis fánkocskák, figyeljünk, nehogy megégjenek.

Ha a kacsa készen van tegyük ki pihenni amíg a maradék fánkokat megsütjük. Nagyon fontos a pihentetés, mert így marad lédús a hús.

Tálaláskor szeleteljük fel a húst vékonyan, tegyünk egy kevés szilvalekvárt a tányér közepére és ebbe halmozzuk bele a kacsát, majd mehet 3-4 darab fánk és még egy-két csepp lekvár, majd a végén öntsük le a kacsát a belőle kifolyt szafttal.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: szilva hétvége kacsa fánk lekvár finom

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr445822849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása