Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Francia lecsó avagy a Ratatouille

2014.02.18. 20:11 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Fantasztikus köretként, de magában is. A recept eredetileg Stahl Judittól származik, ez úton is köszönet érte.

Mi kell hozzá?

  • 2 darab közepes padlizsán
  • 2 darab cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 1/2 kg paradicsom (kb. 5-6 szem)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, babérlevél, só, bors
  • oliva olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Köretnek szoktam készíteni. Sült húsokhoz is jó, de főleg halakhoz, na azokhoz zseniális. Magában is kiváló, sőt még hidegen is finom, egy szelet pirítóssal, vagy egy kevés fokhaymás tejföllel egy tortillában. Tény, hogy nem annyira jó mint a klasszikus magyar lecsó, de azért próbálkozik keményen. Nem kimondottan gyors kaja, ez mondjuk nem előnye, de higgyék el, megéri kivárni.

Hogyan készül?

Tegyük oda a legnagyobb rózsára a wokot és gyújtsunk alá maxon, majd tegyük egy közepes lábast az egyik közepes gázrózsára, valamint gyújtsuk be a sütőt kb 200 fokra.. Mossuk meg a padlizsánt és a cukkinit. Vágjuk hosszában félbe a padlizsánt, a feleket felezzük el szintén hosszanti irányban és az így kapott negyedeket kockázzuk fel. Ha kész, akkor némi oliva olaj kíséretében mehet a wokba, keverjünk rajta egyet és hagyjuk pirulni, néha keverjük meg. MEG NE SÓZZUK, mert akkor kiengedi a levét és az nem jó (a cukkinit sem kell fűszerezni majd!). Amíg padlizsán barátunk pirulgat, hasonló módon kockázzuk fel a cukkinit is. Mikor a padlizsán már szépen megpirult, tegyük ki egy fém tálba és dobjuk a wokba a cukkinit szintén egy kevés oliva olaj kíséretében. Piruljon. Kevrejük meg néha. Ha megpirult tegyük a tálba a padlizsán mellé. 

Közben aprítsuk fel a hagymát, és gyújtsunk alá alacsony lángon a fazéknak. Szórjuk bele a hagymát és kb két evőkanl oliva olajat. Só, bors, fedő és tíz perc alatt, továbbra is minimum lángon megdinsztelődik. Addig mi meg szeletjük fel a paprikát csíkokra, és vágjuk nagyon apróra a paradicsomot (meghámozhatjuk de ha elég apróra vágjuk el is fog főni a héja szépen). Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket (a blog fennállása óta először! Ez azért elmond valamit arról, hogy mennyire szeretek fokhagymát pucolni), majd a kés lapjával nyomjuk meg őket kicsit. 

A hagyma megüvegesedett, mehet bele a fokhagyma és a paprika. Kicsit puhuljon meg a paprika mialatt mi 3-4 réteget levágunk a póréhagymáról. Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy egy éles késsel finoman végigvágjuk a héját hosszában majd egy mozdulattal lefejtjük. Ha megvan tépkedjük kisebb darabokra majd mehet a lábosba a paradicsommal együtt. Kakukkfű bőven. Nagyon bőven. Két darab babérlevél, só, bors. Takarékon főzzük kb húsz percig végén mgkínáljuk egy deci vízzel. 

Mehet bele a cukkini és a padlizsán, keverjük el, fedjük le egy olyan fedővel ami bírja a sütőt (értsd: nincs műanyag alkatrésze) és adjunk neki 20 percet. Ha hús mellé köretnek kínáljuk, akkor most süssük meg. Ha nem akkor meg mosogassunk el. Tálalás előtt fedő nélkül pihetssük pár percet majd mehet a tányérokra. Nagyon fel lehet dobni a már említett fokhagymás tejföllel, amit itt írtam le

Apropó hús. Aki esetleg kipróbálná a képen látható lazaccal. Az a következőt csinálja. Vegyen friss lazac szeleteket. Ez szokott lenni Pesten az InterSparban, meg a halpiacon. Körül fogok nézni, hogy vidéken hol lehet ezeket a különlegesebb összetevőket beszerezni és kap egy külön cikket, mert zavar, hogy oda nem tudok tippeket adni. Na tehát a hal. Felforrósítunk egy vastagabb serpenyőt majd mehet bele két darabka vaj. VAJ és nem MARGARIN mert utóbbi elég. Kivesszük a hal szeletet a csomagolásból és tőlünk távolodó mozdulattal belefektetjük a serpenyőbe a bőrös oldalával lefelé. Hagyjuk sülni 4-5 percig, majd megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük egy percig. Bőrös oldalával lefelé tálaljuk. Akkor jó, ha kívül ropogós és érintésre kemény, belül pedig szétomlik lemezeire és kellemesen megfő a saját szaftjában. Próbálják ki. Nagyon drága sajnos, de egyszer-egyszer megéri rá áldozni a pénzt mert nagyon finom és egészséges is. 

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben! 

Címkék: vöröshagyma paradicsom fokhagyma ratatouille padlizsán cukkini lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr525821354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása