Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Gyors gombás, pórés tészta

2014.01.30. 20:53 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Tiszta Vapiano... csak ez talán jobb is kicsivel!

Mi kell hozzá?

  • 4 marék tészta (fusili)
  • 3 dl tejszín
  • 1 db tömlős mackó sajt
  • 1 szál póréhagyma
  • 20 deka gomba
  • só, bors, rozmaring (utóbbi lehetőleg friss)
  • napraforgó olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Aki szerncsés, annak van akkora konyhája amiben elférnek egynél többen is. Na ez a kaja igazándiból nekik kedvező, mert nem kell a konyha magányában kuksolnunk. Miközben készül a tészta, maximum jó illatok vannak, de kellemetlen füst, vagy égett olaj szag nincs. Lehet közben beszélgetni, és valahol kicsit lenyűgözni az erre fogékonyakat azzal a mérhetetlen lazasággal, ahogy alig húsz perc alatt, ezekből a nem kimondottan drága összetevőkből megteremtjük Itáliát a wokban. Egy könnyű salátával lekísérve igazi társasági vacsora.

Hogyan készül?

Megállunk a konyhában és megrázzuk a karunkat, kiengedjük az összes feszültséget két-három mély sóhajtással és teljesen ellazulunk. Ha úrrá lett rajtunk a totális békesség vegyünk elő egy tészta főző edényt, egy wokot, és egy kis lábost a szósznak. Tésztafőző és szószos fazék mehet a közepes gázra, a wok meg az őt megillető legnagyobb rózsára. Gyújtusunk alájuk, mehet minden a maxon, (ha nagyon erős a gáz, akkor elég közepes vagy az alatt, ez a panelházban ahol lakom nem egy tigris továbbra sem) miközben egy vízforralóban melegítsünk meg másfél liter vizet. Ha már meleg mehet a tésztafőzőbe, majd öntsünk rá még egyszer ennyit. Forraljuk fel, tegyünk bele sót, és a négy marék tésztát. Ja igen a marék. Egy normál adag kb, egy marék tésztából lesz ezért így szoktam mérni. Így nem csinálunk többet mint ami elfogy és nem is eszünk több tonna ételt egyszerre. Két légy, egy csapás, ugye-hogy-ugye?

Amíg a tészta fő szeleteljük fel a póréhagymát (ezt előre mossuk meg alaposan, mert alattomos módon bele tud ragadni a gedva), és a gombát is. Nem kell apróra, és egyformára se. Olaszország is a maga déli rendetlenségében szép, így hát az olasz kajáknak is jól áll. A mérnöki precizitást hagyjuk meg az Onyxnak, vagy a Costesnek. 

Öntsük a kis lábosba a tejszínt és nyomjuk bele a sajtot is, lassan kevergessük közepes lángon amíg a sajt elegyül a tejszínnel, majd só, bors és a rozmaring (utóbbi mehet bőven). Fontos, hogy a szósz az egyetlen alkotóelem amit fűszerezünk ezért ide mehet mindenből kicsit több, mint amit elsőre elegendőnek vélnénk. Ha egységes állagú lett, zárjuk el!

A tészta jó, úgyhogy öntsük le róla a vizet és tegyük készenlétbe. A wok már jó meleg, vegyük lejjebb kicsit a lángot és tegyünk bele egy kevés olajat, majd mehetnek a zöldségek. Folyamatosan kevergessük amíg a gomba kicsit megpuhul, ez olyan két-három percet vesz igénybe. Ennyi idő alatt pont leszakad a karunk a folymataos kevergetéstől, így hát pihentető lesz beleönteni a wokba a tésztát. Forgassunk rajta kettőt, és öntsük rá a szószt. Kevergessük, de közben melegítsünk meg mély tányérokat. A tésztát ne zárjuk el, rögtön a meleg wokból szedjünk a meleg tányérba és tálaljuk is egy kevés rozmaringgal díszítve. Ha minden megvan, zárjuk el a gázt és kívánjunk egymásnak jó étvágyat!

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: olaj gomba wok sajt tejszín tészta póréhagyma szósz sajtszósz fusili napraforgóolaj tömlős

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr135790608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása