Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Zöldséges wrap

2014.01.15. 20:30 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

IMG_1949[1].JPGLatinos temperamentum, pikáns ízek és a kihagyhatatlan bab.

Mi kell hozzá?

A wrap-hez:

  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 db kicsi kukorica konzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 db nagyobb kaliforniai paprika
  • 1 db chilli paprika
  • 1 csomag tortilla (lehet csinálni is házilag, csak macera)
  • kevés vaj
  • só, bors, cayenne bors
  • napraforgó olaj

A tejfölös mártogatóshoz:

  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma

Guacamole-hoz: 

  • 1 db érett avokádó
  • 1/2 paradicsom
  • egy nyúlfarknyi chilli paprika
  • 1 db lime
  • só, koriander mag

Mikor készül? Mennyi ideig?

Szerintem az egyik legjobb vacsora. Gyorsan kész van és döbbenetesen jól variálható étel. Mondjuk ez utóbbi igaz magára a tortilla lapra is, amibe tulajdonképpen azt teszünk amihez kedvünk van, majd idővel teszek fel még ötleteket dögivel, mert az élesztőre kényes vagyok így ezt a kenyér típust eszem a legtöbbet, nem mellesleg a legjobbat házilag lehet megcsinálni és még zsír se kell hozzá, de ne kalandozzunk el ennyire. Lényeg a lényeg akkor csináljuk zöldséges wrap-et, ha van rá 20 percünk és nincs kedvünk sokat mosogatni.

Hogyan készül?

Mindenek előtt vegyük ki a vajat a hűtőből, majd készítsük elő a vágódeszkát, tegyünk alá egy nedves konyharuhát, így nem fog csúszkálni (ismét köszönöm Jamie Oliver). Vegyük elő a zöldségeket és tegyük ki a pultra, rakjuk a wokot a legnagyobb rózsára, és kapcsoljuk minimumra. Nyissuk ki a konzerveket, és öntsük le róluk levüket, és a kukoricát mossuk is át!

IMG_1932[1].jpgPucoljuk meg a hagymákat, vágjuk őket félbe. Aprítsuk fel az egész vöröshagymát, és a lilahagyma felét (a másik fele később még kell tegyük félre addig), de elég csíkozni, nem kell nagyon apróra, ez az étel akkor hívogató, ha szép. Tegyük félre a hagymákat, jöhetnek a paprkiák. Egy határozott mozdulattal vágjuk ki a csumájukat, majd először vágjuk félbe, majd azt még egyszer felezzük meg és az így kapott negyedeket hosszában csíkozzuk fel. Szerencsés, ha többféle színű paprikánk van mert feldobja a végeredményt. A paprikákat is tegyük félre.

Vegyük fel a wok alatt a gázt, majd aprítsuk fel a chillit. Mehet bele mag, meg ér is, annak aki bírja a csípőset. Mikor a wok felmelegedett öntsünk bele egy kevés olajat (körkörös mozgással a széléről a közepe felé follyon, mert akkor nem fog letapadni a zöldség)! Dobjuk rá a hagymát és kevergessük gyorsan, hogy ne égjen meg, csak piruljon. Fél perccel később mehet a chilli és a kaliforniai paprika egy csipet só, bors és a cayenne bors (utóbbival továbbra is óvatosan). Gyorsan mozogjunk és figyeljünk oda, hogy ne eresszen levet (ezért nem szabad sokat csinálni egyszerre mert akkor párolódni fog és nem sülni). Mikor a paprika kicsit megsül (laza állagú belső, kicsit besötétült héj, max 2 perc), mehet rá a kukorica és fél perccel később a bab. Gyors kevergetések mellett süssük további két percig majd zárjuk el, és fedjük le! A chillis zöldség kész.

Vegyünk elő egy lapos tányért és tegyünk rá annyi tortillát amennyit megeszünk (egy adag az két tekercs személyenként), majd tegyük a mikróba, de még ne indítsuk el! Keverjük fel a tejfölt és öntsük át egy tálba, ahol nyomjunk hozzá a fokhagymát, és sózzuk meg borsozzuk kicsit, keverjük csak úgy lazán, nem kell egységesnek lennie, Mexikóban is kupleráj van. A tejföl is kész.

Vágjuk félbe az avokádót, szedjük a magját, és egy kanállal vájjuk ki a belsejét, majd tegyük abba a tálba amiben majd tálalni is fogjuk. Fogjuk a fél paradicsomot, szedjük ki a magokat majd a húsát kockázzuk apróra. A megmaradt lilahagyma felét (azaz egy negyed lilahagymát), és aprítsuk fel, tegyük ugyanezt egy kevés chillivel is. Keverjük bele az aprított zöldségeket az avokádóba, tegyünk hozzá sót, és összezúzott korainder magot (ha nincs mozsarunk, fogjuk meg a magokat fedjük be őket szélesen alufóliával és egy klopfoló kalapács segítsgével verjük óvatosan porrá). Csavarjuk bele a limeot, kutyuljuk össze és kész a guacamole is. A szószok mehetnek az asztalra, hozzunk annyi tányért ahányan leszünk, csak előbb indítsuk el a mikrót egy percre, hogy a tortillák kicsit megmelegedjenek. 

Vegyük ki a tortillákat a mikróból és a legfelsőre kanalazzunk egy KEVÉS (!!!!) chillis zöldséget! Figyeljünk oda, mert ha sok lesz akkor szétesik a tekercs és oda a designnak! Kenjünk egy kevés vajat a tortilla egyik szélére, majd az ellentétes oldalát hajtsuk a zöldségekre és egy határozott mozdulattal huzzuk magunk felé, így formálva tekercset, amit tovább gördítünk addig amíg a tortilla elfogy! Ha nem ragadt össze a széle, akkor használhatunk még vajat, de akár egy kevés alufóliát is tehetünk rá, mert az összetartja. Tegyük tányérra!

IMG_1950[1].JPG

Díszítéshez használjuk a lilahagyma maradékát! Csíkozzuk fel és halmozzuk a két tekercs mellé, rakjunk minden tányérra egy kevés mártogatóst, és már mehet is asztalra, mi meg a mennybe, mert ezek után csak elégedett arcok lesznek az asztalnál.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: vöröshagyma wok paprika fokhagyma tejföl bab lilahagyma kukorica chilli avokádó cayenne Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr145759686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása