Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Lencsefőzelék zöldséges tojáslepénnyel

2014.01.28. 20:09 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Szeretem feldobni a klasszikus magyar ízeket egy kis távol keleti fűszerrel, és még hús sincs benne!

Mi kell hozzá?

A főzelékhez:

  • 2 nagy lencse konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • napraforgó olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors, pirospaprika
  • ecet, cukor akinek kell hozzá

A tojáslepényhez:

  • 2 tojás
  • 4-5 evőkanál liszt (amennyitől sűrű massza lesz a tojásból)
  • 1/4 fej lilahagyma
  • ujjnyi gyömbér
  • kis kukorica konzerv fele
  • oliva olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

A gasztronómiai kalandozást is el kell kezdeni valahogy, és első lépésnek ez nagyon jó! Van benne a megszokott házias ízekből miközben a gyömbértől kap egy kis távol keleti fűszert és azok akik ecetesen eszik a lencsefőzeléket még egy kis extra pluszt is nyernek. Ahogy az ecet savanyúsága találkozik a kukorica édességével az valami döbbenetes. Igazi jó utóízű étel ez így együtt. Azt is szeretem benne, hogy nincs vele sok dzsuva, meg hát elég hamar megvan. Vannak napok amikor még nekem sincs kedvem zöldségeket szeletelni, és ezzel biztosan önök is vannak így néha. Na ezt ezeken a napokon kell csinálni. No meg még olcsó is...

Hogyan készül?

Tegyünk a tűzhelyre egy kisebb és egy nagyobb lábost, valamint egy serpenyőt. Utóbbit a legnagyobb, előbbieket egy-egy közepes rózsára. Vegyük elő a hozzávalókat, a konzerveket nyissuk ki, a kukoricát mossuk is le. A főzelék főzés egyszerű csak ne kövessük el azt a hibát, hogy fél vállról vesszük. Ez is kaja, megérdemli a törődést és hálás is érte.

Öntsük a két konzerv lencse tartalmát a nagyobb fazékba, majd kínáljuk meg két konzerv doboznyi vízzel is. Gyújtusnk alá, és mehet neki bőven amíg fel nem forr. Addig szeletljük fel a gyömbért (pucol, lapokra szel, hasábokra vág és aprít) és üssük bele a két tojást egy kicsi keverő tálba. Felforrt. Mehet bele só, bors, és a babérlevelek. Nyomjuk bele a fokhagymát is (nem kell pucolni, csak egy fokhagymanyomó a kulcsa a gondtalan fokhagyma használatnak). Forraljuk, amíg összedobjuk a rántást.

A rántás nem nagy etvasz, semmi trükk. Zsiradék a kicsi lábosba, melegítjük, ha már meleg mehet bele liszt amíg egységes állagú lesz, bebarnul kissé, mi meg elzárjuk alatta a gázt és teszünk bele kevés piros paprikát. Ezzel a masszával lerohanjuk a főzeléket, de csak ésszel, mert különben tiszta csomó lesz még a hajunk is. 

Nagyon gyorsan kevergetjük a főzeléket miközben belecsurgatjuk a rántást. Mikor az egészet átöntöttük már biztos elég sűrű lesz, kevergessük még egy kicsit. Ezek után lehet ecetezni meg cukrozni, de ezt én asztalnál rábízom mindenkire mert ahány ház, annyi lencsefőzelék.

Gyújtsunk be a serpenyőnek. A korábban tálba tett tojásokat verjük fel és liszttel sűrítsük masszává. Nem kell tapéta ragasztó, de azért ne legyen folyós. Ha ez megvan mehet bele a kukorica konzerv fele (a másik felét tegyük el, mert egy jó házi pizzára pont elegendő mennyiség), a gyömbér és végül szeletljünk némi lilahagymát vékony csíkokra és keverjük a masszához azt is. Vegyünk elő egy tányért és tegyünk rá némi papírtörlőt.

Edényünk mostanra meleg, mehet bele az oliva olajból egy leheletnyi és már mehetnek is a lepények. Egy kanál segítségével könnyebben boldogulunk. Egy kanál = Egy lepény. Nem kell laposnak lennie. Egyszerre hármat tegyünk a serpenyőbe. Mire a harmadikat betesszük már fordíthatjuk is meg az elsőt, és mire a harmadikat is megfordítjuk az elsőt vegyük is ki. Akkor jó ha kívül barna és kemény, belül ságra, sűrű, enyhén folyós állagú. Ezt addig folytassuk amíg van a masszából. Ha az utolsó kör is megsült mehet az asztalra a főzelék mellé, és mindenki szedjen bátran. Még az is imádni fogja aki húst eszik hússal.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: lencse olaj tojás olcsó oliva főzelék lepény bors gyömbér cukor ecet napraforgó rántás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr505786995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása