Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Dobva-rázva csirke (csirke stir-fry)

2014.01.27. 20:15 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

Mikor a konyhánkba költözik a sarki kínai gyorskajálda

Mi kell hozzá?

A csirke:

  • 1-2 fél csirkemell lebőrözve, kifilézve
  • 5-6 szál újhagyma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1/2 lilahagyma
  • 3/4 chili paprika
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • szójaszósz
  • méz
  • rízsecet (ez elhagyható, mint ahogy a méz is, de én nagyon szeretem ha édes és csípős egyszerre)
  • só, bors, szezámmag
  • napraforgó olaj vagy szezámmag olaj (FONTOS, hogy ezen kívül a többi nem jó mert nem melegszenek fel eléggé!!!)

A rizs:

  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre víz
  • 1 löttyintés oliva olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Igazi társasági kaja, ha max négy emberre főzünk. Csinálhatjuk többre is, de akkor szépen aprózzuk el az adagokat, mert nagyon nem jó, ha sok hozzávaló van együtt a wokban, olyankor inkább stir-steamed lesz a storyból és nem stir-fry. Egy dolog kiemelendő, ez nem az a kaja amit egy 3 perces szellőzetéssel ki lehet ereszteni a lakásból, ez masszív festés-mázolást von maga után, ezért ha tudjuk csináljuk valami csempés felület felé, ha nem akkor tegyünk a falra egy kis alufóliát, némi post-ittel, így nem lesz retkes a festék. Ja és a nettó elkészítési idő (ebben továbbra sincs benne a hús pihentetése sütés előtt, de a szeletelés igen) nincs több negyed óránál. Nem hiszi?

(Köszönöm Jamie Olivernek, hogy ezt is megosztotta a Youtube-on és bocsi, hogy ennyire kaki a minőség)

Hogyan készül?

Fontos, hogy nagyon pontosan időzítsünk mindent! Kezdetnek tegyük a tűzhely legnagyobb rózsájára a wokot, egy kicsire pedig egy kisebb fazekat a rizsnek. Tegyük ki a pultra a deszkát, mehet alá egy nedves konyharuha (de száraz is jó) így el se mocorog. A fél órája hűtőn kívül pihentetett csirke mellé vegyük ki a zöldségeket (nem kell a recepthez ragaszkodni, az ebben a buli, hogy abból csináljuk ami maradék van otthon, a lényeg, hogy ne legyen sok mert akkor az elázás veszélye fenyeget).

Gyújtsunk alá a kis lábosnak, tegyünk bele oliva olajat. Mehet egy bögre rizs, ezt pirítsuk fél percig és a börge vizet is, ha elkezd forrni vegyük le takarékra, és ez kész is, néha (egy-két percenként) keverjük át két evőpálcikával (sokkal jobban szétesik mint fakanállal), és hagyjuk had dolgozon. Akkor zárjuk el, ha úgy tűnik meg kell neki két perc, maradjon fedő alatt tálalásig. 

DE! Ne csak a rizs dolgozzon. A jó kínai forró. Amíg  a köretünk készül, gyújtsunk alá a woknak is. Bocsánat a kifejezésért, de akkor jó a wok ha rohadt forró. Füstöljön! Közben mi meg vágjuk fel a csirkét vékony csíkokra, a hagymákat, a gyömbért pucoljuk meg és csíkozzuk fel végül vágjuk fel a chilit is, magyarul minden hozzávalót aprítsunk fel csíkokra, vegyük elő a szója szószt, és a mézet is!

Mikor a wok forró, mehet bele a napraforgó/szezámmag olaj, majd a csirkék (az olajat körkörösen öntsük az edénybe, mert akkor bevonja a falát. Fél perccel később (pontosabban amint a csirkének színe lesz) mehetnek a zöldségek is. Kevergessük folyamatosan, az ügyesebbek dobálhatják is, de aki nem szeretné, annak elég a fakanál, zsonglőrködjenek a bohócok (mint én...). Ha a zöldégek kicsit megsültek (SÜLTEK!), mehet bele a szója szósz és a méz is. Keverjük össze, majd a végén szórjuk meg egy kis szezámmaggal és zárjuk el. Kész.

Tegyünk a tányér közepére egy kevés rizst (egy szűrővel szép kis dombokat is formálhatunk belőle), tegyünk a kupacokra egy kevés csirkét, és mehet is az asztalra. Ennél az ételnél nagyon fontos, hogy melegen tálaljuk, tehát jobb akkor megcsinálni, ha már elég éhes mindenki, bár az illatoktól így is, úgy is megéheznek!

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: csirke olaj oliva vöröshagyma méz szójaszósz rizs gyömbér lilahagyma napraforgó újhagyma chilli szezámmag

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr515785437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása