Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Kolbászos cassoulet

2014.01.23. 20:29 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

IMG_2016[1].jpg

Avagy, hogyan lesz magyaros a francia konyha
(A recept eredetileg Jamie Oliver 30 perces kajái című sorozatban volt. Ezúton is köszönet Jamie Olivernek!)

Mi kell hozzá?

  • 2 szál grillkolbász
  • 1 1/2 fej lilahagyma
  • 6 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy ujjnyi szalonna
  • 1/2 literes, üveges zöldbab
  • 400 grammos kockázott paradicsom konzerv
  • 4 szelet élesztő nélküli kenyér (jó az élesztős is, de már a bab is eléggé fúj)
  • só, bors, rozmaring
  • oliva olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Családi összejövetelek egyik legjobb fogása, ha mindenki szereti a zöldbabot. Szerintem egyébként borzasztóan jó téli étel, mert a rozmaringon kívül csak télen is elérhető összetetvőket tartalmaz. Ha lehet randira ne ezzel próbálkozzunk, mert hát, hogy is mondjam.... fúj. Viszont pikk-pakk megvan, ha megfelelően előpakolunk akkor az egész nincs 30 perc.

Hogyan készül?

Vegyünk elő egy nagyobb és egy kissebb tepsit, dugjuk be a kenyérpirítót, és kapcsoljuk a grillsütőt maximum fokozatra. Ha külön van sütőnk azt kapcsolhatjuk 200 fokra, ha nem akkor majd később. Ennél a kajánál kiemelten fontos, hogy megfelelően pakoljunk elő, mert itt másodperceken múlhat minden. 

Pirítsuk meg a négy szelet kenyeret, majd tegyük a nagyobb tepsit a gázra nagy lángra. Igen a rózsára, mint egy fazekat. Vágjuk lehelet vékony csíkokra a szalonnát, majd egy löttyintésnyi olivaolajon kezdjük el pirítani. Amíg a szalonna szolizik, mi gyorsan pucoljuk meg a lilahagymákat majd félbevágva csíkozzuk fel őket, ezek után az újhagymák végeit vágjuk le, tenyerünkkel szorítsuk a deszkára és karikázzuk fel, mehet is a szalonna mellé egy kis rozmaring levél társaságában. Zúduljon rá 2 deci víz kb., a lényeg, hogy nem kell ellepnie, csak legyen a tepsiben víz ami forr. Ebben a gőzben párolódnak puhára a hagymáink amíg mi megcsináljuk a kenyeret. DE előbb mehet bele a két kolbász a kissebb tepsibe és mehet grill alá 10-12 percre.

A kész pirítósokat tegyük bele egy mély keverőtálba és egy fakanál segítségével üssük agyon, itt aztán annyi feszültséget vezethetünk le, ammennyi jól esik. Valaki nem szimpi? Csak képzeljük az edény aljára és adjunk neki keményen. Ha a pirítós már por állagú, mehet bele egy pár csepp oliva olaj, só és bors. A legvégén nyomjunk bele két gerezd fokhagymát.

Ha kész a kolbász vegyük ki és tegyük félre, ha egyben van a grill és a sütő akkor kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra. A hagymák már szépen megpuhultak, úgyhogy ne habozzunk ráönteni a paradicsomkonzervet és a zöldbabot. Ha felforr tegyük bele a morzsa felét, erre a kolbászt (sült oldalával LEfelé), majd a maradék morzsát és némi rozmaring levelet, majd dobjuk a sütőbe. Kb. 6 perc és kész, addig pont el tudunk mosogatni. 

Ha alkészült, nem kell hagyni pihenni, mehet rögtön tányérra és együk is meg gyorsan, ne csak az illatokkal lakjunk jól!

IMG_2010[1].jpg

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: olaj oliva paradicsom fokhagyma zöldbab kolbász cassoulet szalonna bacon lilahagyma újhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr325778804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása