Megnézném!

Legjobb receptes blogok

Gasztrokibic

Egy pesti srác kalandozásai a gasztronómia világában.

Mi ez?

Arrabiata csirkemell

2014.01.14. 19:30 | Cseszneki Balázs | Szólj hozzá!

IMG_1925[1].JPG

Egy nagyon gyors kaja, ami kb. 20-25 perc alatt kész, laktató és még egészséges is.

Mi kell hozzá?

A csirkéhez:

  • 2 db csirkemell félbevágva, lebőrözve, kifilézve
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 5-6 szem paradicsom (lehetőleg fürtös paradicsomot vegyünk, mert a szára jót tesz az étel ízének)
  • 1/2 nagy piros chilli paprika (tökösebbek bele tehetik az egészet is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csipet cayenne bors (elhagyható, vagy egy kevés őrölt erős paprikával helyettesíthető, de vigyázat mert annak azért nincs ugyanolyan íze)
  • 2 evőkanál oliva olaj (továbbra is egy bátor löttyintésnyi, ne koszoljunk feleslegesen kanalat)
  • só, bors, bazsalikom
  • aprítógép

Köret gyanánt:

  • Csinálhatunk tésztát, rizst, de akár egy kevés salátával és fokhagymás kenyérrel is isteni, én most rizst főzök hozzá
  • hosszú szemű jázmin rizs
  • kevés oliva olaj

Mikor készül? Mennyi ideig?

Mint már feljebb említettem ez egy GYORS kaja. Ez azt jelenti, hogy 20 perc alatt kész is van, de ez nagyon intenzív 20 perc. Magyarul, arrabiata csirkét akkor készítsünk ha nincs sok időnk főzni, de azt a keveset szigorúan a kajának tudjuk szentelni. Egyébként randi kajának szerintem kíváló, csak előtte kérdezzünk rá, hogy mennyire fekszik a csípős (no meg a biztonság kedvéért készítsünk elő egy-két szem Immudiumot).

Hogyan készül?

Ahogy korábban már volt szó róla, a jó főzés alap feltétele a szervezettség, így ha tudjuk előre, hogy ezt a fogást szeretnénk elkészíteni akkor, egy két órával korábban vegyük ki a csirkét a hűtőből, szedjük ki a csomagolásából, kínáljuk meg egy kis sóval, borssal majd egy tálban (vagy abban a műanyag dobozban amiben vettük) tegyük valami védett helyre. Így nem lesz házikedvencünk martaléka. Erre a célra én a mikrót használom, mert jól szigetelt így az illatok bent maradnak, viszont az ajtót csak én tudom kinyitni, ezért aztán a macska meg kint. 

Kb. fél órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk kezdjünk el főzni. Vegyünk elő egy kisebb fazekat és tegyünk bele egy óvatos löttyintésnyi oliva olajat, majd kapcsoljuk közepes lángra a gázt és tegyük rá. Mikor az olaj már meleg (az olivának ilyenkor jellegzetesen erős illata lesz) tegyünk bele egy bögre rizst és kevergessük nagy szorgalommal, hogy egy kicsit megpiruljon így nem fog összeragadni. Ha a rizs kicsit megpirult (ez MAXIMUM 2 perc!) tegyünk rá két bögre vizet, fedő a tetejére, húzzuk le alacsonyra a gázt, és hagyjuk, hadd dolgozzon.

Amíg a rizs fő, tegyünk oda egy nagyobb lábost a tűzhelyre és kapcsoljunk alatta közepes lángot. Mialatt az edény melegszik, gyorsan aprítsuk fel a hagymát, és egy kevés oliva olajjal, tegyük a már meleg lábosba. Adjunk neki sót, borsot, és tegyünk rá fedőt. Fél percenként kavarjuk meg, ha nagyon melegnek érezzük a fazekat vegyük kicsit lejjebb alatta a rózsát, és figyeljünk, hogy ne kapjon oda a hagyma.

IMG_1913[1].JPGVágjuk félbe a paradicsomokat, majd az aprítógép segítségével pépesítsük őket össze. Dobáljunk a gépbe egy 6-8 levél bazsalikomot (szárítottból az kb. 1,5 evőkanál), a kinyomott fokhagymát (továbbra se pucoljuk meg, használjunk fokhagyma nyomót), sózzuk, borsozzuk sőt, aki szereti az intenzív olasz ízeket az tehet bele egy fél deci száraz fehérbort is. Ha ez megvan vágjuk félbe a chillit és magozzuk ki (vékonyan egy húzással ki lehet vágni egy filéző késsel). A maradék felet tegyük vissza a hűtőbe a kimagozott részét, pedig aprítsuk fel (itt lehet játszani a csípősséggel, de a jó arrabiata pikáns és nem marja szét a belünket, ettől függetlenül aki bírja az tegye bele a magokat és az egész chillit nyugodtan).

A hagyma mostanra szépen üveges lett és kiengedte a levét. Mehet bele a chilli és 20 másodperccel később a paradicsom püré is. Ennek most főni kell, de mi addig se tétlenkedjünk, és előbb nézzük meg mi a helyzet a rizzsel (ezt mondjuk időnként nem árt hacsak nem szeretjük az égett rízst), ha már felszívta az össze vízet akkor zárjuk el, hagyjuk rajta a fedőt, és fedjük be egy konyharuhával. A rizs kész.

IMG_1921[1].jpg

Vegyünk elő egy teflon serpenyőt, és a legnagyobb lángon mutassuk neki mi az a meleg. Amíg a serpenyőnk hevül gyorsan csíkozzuk ujjnyi vastagságúra a csirkét, majd egy leheletnyi olival olaj társaságában tegyük a forró serpenyőbe, és kezdjük el intenzíven forgatni. Nagyjából 3 perc alatt a csirke fehér kérget kap, ilyenkor zárjuk el a gázt és a serpenyő komplett tartalmát (nem... a teflont ne!)  öntsük bele a paradicsomos lábosba.

Vegyük feljebb alatta a gázt és kevergessük addig amíg a csirke és a chillis paradicsom íze összefő. Ez nem tart tovább tíz percnél, de általában 4-5 alatt megvan. Akkor jó, ha a csirke a fakanállal megnyomva rostok mentén szétválik. Zárjuk el a gázt és hagyjuk kicsit pihenni amíg megterítünk. 

Tálaláskor figyeljünk oda, hogy a szaft ne rontsa el a kompozíciót, ezért inkább óvatosan merjünk belőle. Biztos vagyok benne, hogy az aki szereti az olasz konyhát az ezt is bírni fogja.

Egészségünkre!

Az ételek négy főre készülnek. A receptek elkészítéséhez szükséges "alapcsomag" itt található, a különböző hozzávalókról pedig itt talál nehezen nélkülözhető leírást! Ha kérdés van nagyon szívesen válaszolok kommentben!

Címkék: csirke olasz vöröshagyma paradicsom fokhagyma rizs bors cayenne arrabiata aprítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokibic.blog.hu/api/trackback/id/tr705758207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása